Jogurtowy sernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • żółtko jajek

    7 szt
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

Masa jogurtowa

  • jogurt grecki

    3x400 g
  • cukier

    szkl
  • białko

    7 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.

Na stolnicy siekamy margarynę z cukrem, dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną a resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Ciasto podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 C.

2.

Jogurty greckie miksujemy z cukrem i budyniami do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone ciasto i ścieramy pozostałą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 C. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna47 05.10.2015 18:33
Takiego sernika jeszcze nie jadłam.
Janina 20.08.2015 14:50
Super serniczek;')
Monika-twin 20.08.2015 11:47
REWELACJA SERNIK.
Alex_M 20.08.2015 11:22
smaczny serniczek
asienka15 20.08.2015 11:15
ciekawy pomysł z jogurtami greckimi..
Ola1young 20.08.2015 11:04
bardzo pyszny wygląda na taki lekki :)
RenataZ-et 20.08.2015 10:00
świetny serniczek :)
justynkag 20.08.2015 09:51
Brzmi niezle , jak również prezentuje się apetycznie
ilka01 20.08.2015 09:50
pychota :)
Aleksandra/Olcia 20.08.2015 09:46
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat