Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy sernik
1.
Na stolnicy siekamy margarynę z cukrem, dodajemy mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną a resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Ciasto podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 C.
2.
Jogurty greckie miksujemy z cukrem i budyniami do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone ciasto i ścieramy pozostałą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 C. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.