Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowy chlebek z ziołami i fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Miękki i puszysty chlebek, błyskawiczny i prosty w przygotowaniu. Można przygotować go z dowolnymi dodatkami, u mnie to feta, suszone pomidory i zioła.

Składniki:

Na jogurtowy chlebek z ziołami i fetą:

jaja 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jogurt naturalny 250 gramów
olej rzepakowy 0.25 szklanki
zalewa z suszonych pomidorów 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
pomidory suszone w zalewie 4 sztuki
ser feta 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy chlebek z ziołami i fetą

Jaja roztrzepać z solą i cukrem. Dodać jogurt, olej, zalewę spod suszonych pomidorów i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zioła i wymieszać do połączenia składników. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz ser feta i wymieszać. Umieścić ciasto w keksówce ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.12.2018 18:43
Mnie by smakował, ale.....ilość mąki gdzieś się zapodziała :)
Basiliana 31.12.2018 21:16
Dziękuję za czujność:) Mąki powinny być 2 szklanki.
Bożena Matuszczyk 16.11.2018 11:36
Pyszny chlebek,wygląda apetycznie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak