Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g
kalarepka młoda 2/3 sztuki
mąka pszenna typ 650 6,5 szklanki
płatki jaglane 2/3 szklanki
siemię lniane 2/3 szklanki
sól 1 łyżka
woda ciepła 2/3 szklanki
jogurt naturalny pitny 290 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto
2
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto
4
Dodać do nich wodę, rozczyn drożdżowy, kalarepkę i jogurt, wymieszać.
Krok 4 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 04.07.2016 19:28
Niesamowity :)
Agnieszka-87-25 04.07.2016 14:25
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak