Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe muffiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
jajko 6 sztuk
mleko 1 szklanka
jogurt naturalny 400 ml
olej rzepakowy 2/3 szklanki
kropelki czekoladowe 2 opakowania

Porada

Kropelki czekoladowe można zastąpić pokruszoną czekoladą. Muffiny po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe muffiny

Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. By muffiny wyszły jeszcze pulchniejsze, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek do dwóch różnych misek. Do miski z żółtkami dodajemy mleko, olej oraz jogurt, wszystko mieszamy za pomocą widelca. W osobnym naczyniu miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę jogurtową oraz czekoladowe kropelki, całość mieszamy za pomocą łyżki (nie używamy do tego miksera, gdyż muffiny wyjdą twarde). Na końcu do ciasta dodajemy pianę z białek i bardzo ostrożnie mieszamy łyżką.

Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok. 25 min. Ostudzone muffinki można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 05.01.2017 11:24
Świetny przepis na muffiny, na pewno wypróbuję :) POzdrawiam.
Pani Domu 06.12.2016 14:32
fajne babeczki
Renataj 05.12.2016 21:05
Apetyczne muffiny:)
Aleksandra/Olcia 05.12.2016 11:17
ale bym zjadła mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak