jogurtowe lody z morwy

jogurtowe lody z morwy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morwa czarna

    300 g
  • jogurt grecki

    150 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    wg uznania do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na 2 porcje.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody (1/5 szklanki), a następnie rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Owoce morwy opłukać i odciąć ogonki. Umieścić w blenderze kielichowym razem z cukrem oraz jogurtem i rozdrobnić. Dodać rozpuszczoną żelatynę, można dodać trochę soku z cytryny. Przelać do 2 pojemników lub jednego dużego i wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Tak zmrożone można już jeść.

Smacznego.
caralajna
Przy dłuższym trzymaniu w zamrażarce mogą zrobić się twarde, wtedy trzeba czasem je zamieszać w trakcie zamrażania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat