Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe lody truskawkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 1 szklanka
truskawki 2 szklanki
cukier brązowy 1-2 łyżki

Porada

Uwaga – im częściej przemieszamy lody tym będą one gładsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe lody truskawkowe

Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki blendujemy na gładką pastę. Jeśli lody mają być gładkie truskawki przecieramy przez sito, ja swoich nie przecierałam bo lubimy czuć kawałki owoców. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem i jogurtem – mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły.

Masę przelewamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie lody mieszamy i wstawiamy je na kolejne 30 minut – mieszamy kolejny raz i chłodzimy je raz jeszcze.

Po 1,5 godziny lody powinny mieć już konsystencję gotową do formowania gałek lodów, jeśli jeszcze są płynne mieszamy je jeszcze raz i ponownie chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak