Jogurtowe ciasto z owocami

Jogurtowe ciasto z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • margaryna

    20 dag
  • cukier

    1 szklanka o pojemności 250 ml
  • jajka

    2 jajka
  • jogurt naturalny

    1 szklanka o pojemności 250 ml
  • mąka tortowa

    2 2/3 szklanki o pojemności 250 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

Dodatkowo

  • maliny

    20 dag
  • borówki

lukier

  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodawać na zmianę z jogurtem do miski z utartą masą margarynowej i cały czas ucierać na małych obrotach robota. Ciasto po przygotowaniu jest dosyć geste.
Formę do pieczenia (33cm na 23cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyścielić na dnie papierem do pieczenia, następnie wyłożyć do niej całe ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć dość gęsto maliny.
Pieczemy w temp. 180st do 45-50 min.
Cukier puder utrzeć do białości z niewielką ilością soku cytrynowego lub wody jeśli nie mamy ochoty na kwaśny lukier. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany i tak przygotowanym lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto na wierzchu układamy borówki, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

17.09.2017 00:07
Pyszne w sam raz do kawusi;)

jejkuchnia

16.09.2017 06:53
Pyszne do kawki. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat