Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuka
masło 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
sok z cytryny 4 łyżka
jogurt grecki 400 gram
cukier puder 2 łyżka
maliny świeże 1/2 szklanka
migdały 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, następnie wsypać cukier, a gdy się roztopi dodać jabłka.
Smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając, żeby wszystkie jabłka pokryły się powstałym karmelem. Dodać pozostały sok z cytryny, wymieszać i smażyć już tylko chwilę. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Schłodzony jogurt zmiksować z domowym cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią. Wystudzone jabłka przekładać do szklanek lub miseczek, następnie porcję jogurtu. Desery dekorować świeżymi malinami i migdałami w płatkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.11.2014 12:45
wspaniały deserek :)
ppaulina 02.11.2014 19:35
pyszny deserek
wyattearp 04.10.2014 13:38
też taki robię
Helena63 04.10.2014 11:56
ciekawy przepis
Ola1young 04.10.2014 10:35
podoba mi sie ten deser :)
anemon 04.10.2014 09:41
Bardzo dziękuję i polecam.
Beatris 04.10.2014 08:41
Bardzo lubię takie deserki:)
Ola1984 04.10.2014 07:41
Uwielbiam takie połączenie.
cukiereczek 04.10.2014 07:13
spaniały deser pełen smaków
Monika-twin 03.10.2014 23:09
Ładnie wyglada
Janina 03.10.2014 22:26
Super deserek;)
stokrotka 03.10.2014 22:16
piękne zdjęcie i smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak