Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
kultury baktrii 1 opakowanie
cukier 2-3 łyżki (gdy mleko jest roślinne)

Porada

Domowy jogurt jest zdrowszy, smaczniejszy oraz tańszy i nie zawiera żadnych konserwantów. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinngo (np. kokosowego, sojowego, migdałowego).

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

W mleku roślinnym (nie zwierzęcym) rozpuścić cukier i całość podgrzać do temperatury około 45 stopni (*).
Następnie należy dodać bakterie i bardzo dokładnie wymieszać.
(Mleko można też wlać do fiolki i rozpuścić bakterie przed ich dodaniem do reszty mleka.)
Mleko przelać do termosu, słoika lub garnka i szczelnie zamknąć.
(Chodzi o to, aby do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój smak.)
Naczynie odstawić w ciepłe miejsce minimum na 6-8 godzin.
(Można umieścić je w ciepłej wodzie, torebce izotermicznej, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.)
Po tym czasie jogurt powinien być już gotowy.
Należy przechowywać go w lodówce do 7 dni.

(*) Jeżeli nie posiadacie termometru kuchennego to wystarczy połowę mleka zagotować, a resztę porządnie schłodzić w lodówce.
Następnie wszystko razem zmieszać i odczekać 3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 12.05.2017 00:44
Oj taaak..;)
gusia1000 11.05.2017 13:15
Warto taki robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak