Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)
Następnie należy dodać bakterie i bardzo dokładnie wymieszać.
(Mleko można też wlać do fiolki i rozpuścić bakterie przed ich dodaniem do reszty mleka.)
Mleko przelać do termosu, słoika lub garnka i szczelnie zamknąć.
(Chodzi o to, aby do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój smak.)
Naczynie odstawić w ciepłe miejsce minimum na 6-8 godzin.
(Można umieścić je w ciepłej wodzie, torebce izotermicznej, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni. Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.)
Po tym czasie jogurt powinien być już gotowy.
Należy przechowywać go w lodówce do 7 dni.
(*) Jeżeli nie posiadacie termometru kuchennego to wystarczy połowę mleka zagotować, a resztę porządnie schłodzić w lodówce.
Następnie wszystko razem zmieszać i odczekać 3 minuty.