Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyny w syropie jabłkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 0,25-0,30 kg
sok z cytryny 1 łyżka
woda 1,5 l
jabłko winne 0,75 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyny w syropie jabłkowym

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, nie obierać ze skórki , pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować .Kiedy jabłka będą bardzo miękkie , ale nie rozlatujące się wyjąć je łyżką cedzakową i wsypać do płynu cukier ,dodać sok z cytryny i jeszcze raz go zagotować, do uzyskania syropu. Do wyparzonych , słoików nałożyć przebrane jeżyny i zalać syropem jabłkowym. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.04.2014 08:05
najlepsze są takie domowe
Alex_M 04.03.2014 10:05
wspaniałe :)
gusia1000 03.03.2014 14:30
Zawsze warto robić swojskie zaprawy.
noninka77 03.03.2014 09:47
fajny przepis:)
Wacław 03.03.2014 09:42
fajne zapasy domowe,zazdroszczę Ci trochę ;-)
malina 03.03.2014 08:28
uwielbiam jeżyny w każdej postaci
adelajda 03.03.2014 08:25
to musi być pyszne :)
Katarzyna59 03.03.2014 08:04
super, extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak