Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowy pleśniak

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
kwaśna śmietana 2 łyż
cukier trzcinowy 3/4 szkl
margaryna 1 kostka
kakao 2 łyżeczki
sól szczypta

Nadzienie

jeżyny 1 1/2 szkl
cukier trzcinowy do smaku

Pianka

białko 4 szt
cukier trzcinowy 1/2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
sól szczypta
jeżyny 1/2 szkl

Ponadto

biała czekolada 2 szt
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowy pleśniak

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki (prócz kakao) łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Jeżynowy pleśniak foto
2
Oczyszczone i wypłukane jeżyny przekładamy do rondla. Dodajemy cukier do smaku. Smażymy kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 2 - Jeżynowy pleśniak foto
3
Jedną część jasnego ciasta ścieramy na tarce i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ciasto lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone owoce i wyrównujemy. Na nadzienie owocowe wykładamy ciemne ciasto starte na tarce.
Krok 3 - Jeżynowy pleśniak foto
4
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec całość utrwalamy proszkiem budyniowym. Pianę przekładamy na ciemne ciasto. Wyrównujemy. Na cieście układamy pozostałe jeżyny. Na koniec na piance układamy pozostałe jasne ciasto starte na tarce. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i oblewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Krok 4 - Jeżynowy pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.04.2016 13:07
uwielbiam to ciasto
MałaMi89 08.11.2015 23:07
Pleśniak... moja miłość wśród ciast wraz z szarlotką :)
mirosława4 08.11.2015 17:03
muszę wypróbować :)
mileneczka5 08.11.2015 16:34
smaczne ciasto:)
Grazyna0211 08.11.2015 16:02
smaczna wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak