Jeżynowo - malinowo - morelowa nalewka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    200 gram
  • jeżyny

    150 gram
  • morele suszone

    100 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • wódka

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele kroimy na mniejsze kawałki. Oczywiście jeszcze lepsze by było ze świeżych moreli, ale miałem akurat tylko takie. Morele przekładamy do słoja, na to wsypujemy jeżyny oraz maliny. Zasypujemy cukrem oraz zalewamy alkoholem. Mocno zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień. Codziennie lekko wstrząsałem słojem. Po tygodniu odcedziłem alkohol od owoców, dodałem nieco cukru na smak oraz odrobinę spirytusu by było ostrzejsze. Przelałem do słoja i odstawiłem na tydzień. Można przelać przez gazę i rozlać do butelek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 03.09.2014 08:22
z malinami na pewno smaczna
patryska76 02.09.2014 23:48
Ciekawa ta nalewka ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat