Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowa nalewka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 70 dkg
cukier 40 dkg
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowa nalewka

Kroki postępowania

1
Jeżyny dokładnie przebieramy, płuczemy i odcedzamy na sitku.
Krok 1 - Jeżynowa nalewka foto
2
Przesypujemy jeżyny do dużego słoja i zalewamy czystą wódką. Słój przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy napój. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na jeszcze tydzień. Gdy cukier się rozpuści, zlewamy powstały sok i mieszamy go z sokiem zlanym tydzień wcześniej.
Krok 2 - Jeżynowa nalewka foto
3
Gotową nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do spiżarni na 5-6 miesiący.
Krok 3 - Jeżynowa nalewka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 20.01.2014 12:52
pyszności :)
EmciaPichci 10.09.2013 17:24
musi być pyszna :)
Seba 08.06.2013 07:41
extra naleweczka
Dorota59 03.03.2013 11:49
chętnie w tym roku wypróbuję
adam1f 24.09.2012 21:09
dobra
Ewelina47 31.08.2012 21:19
jeżyny piękne
kate.500 27.08.2012 09:26
super rozweselacz na zimowe wieczory
smakowita 25.08.2012 21:00
musi być smaczna
caralajna 25.08.2012 07:14
mmm, szkoda że nie mam własnych jeżyn, na takie smakołyki
olkaaa 24.08.2012 09:02
jeszcze nie próbowałam
RenataZ-et 24.08.2012 08:29
Super
sylwia / sytofala 23.08.2012 21:59
wspaniały kolor
edita15 23.08.2012 20:49
fajna
tom 23.08.2012 20:40
witaminki
Anio?eczek 23.08.2012 20:35
super soczek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak