Jeżynowa konfitura z goździkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • woda

    1 szklanka
  • żelfix

    2 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyste jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki oraz wyciśnięty z cytryny sok, gotować 20 minut często mieszając, należy uważać aby nie przypalić.Następnie wsypać żelfiks gotować około 3 minuty cały czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone po czym wynieść do spiżarki.
2milutka
Taki słoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być twój popisowy przepis bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, smak poezja!Szybki przepis na domową konfiturę .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 12.09.2016 22:52
pyszna konfitura
NiePieprz.pl 11.09.2016 08:47
Super, akurat mam zapas jeżyn :)
RenataZ-et 09.09.2016 14:45
super konfitura
ada.la 09.09.2016 12:58
wygląda rewelacyjnie
kd045 09.09.2016 12:48
ależ smaki ;]
Wacław 09.09.2016 12:31
pyszne przetwory :-)
noninka77 09.09.2016 12:22
Nie przepadam za goździkami ale jeżyny uwielbiam :)
KORAL 09.09.2016 11:29
Jeżynowa jest super :)
mirosława4 09.09.2016 11:05
jest smaczna tylko mi osobiście przeszkadzają te pestki :)
Mniam 09.09.2016 10:45
Coś pysznego! Robiłam kiedyś i w pierwszej kolejności została zjedzona :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat