“Języki teściowej” z cukinii.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Smaczna i ładnie wyglądająca przekąska z cukinii i papryki, można również cukinię zastąpić ogórkiem gruntowym. Skąd taka nazwa? To już niech każdy sam sobie dopowie, kto ma teściową to pewnie się domyśli ...
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

2 słoiki 500 ml

  • cukinia

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • koper

    2 gałązki
  • pietruszka zielona

    2 gałązki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 ziaren
  • ziele angielskie

    4 ziarna

Zalewa:

  • woda

    1 l
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • ocet spirytusowy

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na tarce, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
Cukinie wymyć i odciąć końcówki – najlepiej użyć młodą cukinię.
Pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw. Plastry muszą być cienkie, żeby swobodnie się rolowały, bez łamania.
Paprykę pokroić na słupki, jeśli użyjesz ostrą paprykę uzyskasz prawdziwy efekt “języka teściowej” A jeśli w domu są dzieci, to lepiej użyj łagodnej papryki.
Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól - łyżka z górką i cukier i zagotować.
Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

SlodkoSlodka83
Cukinie można zastąpić ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat