Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyki czyli kokosowa kostka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka 1
śmietana 18 proc 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 3
żółtko jajek 2
kakao 5 łyzek
cukier 8-10 łyżek
margaryna 1/2 kostki
śmietana 18 proc 1 kubek
aromat waniliowy
kokos 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyki czyli kokosowa kostka

Cukier ,margarynę zagotować, i dokładnie wystudzić. Wystudzenie jest bardzo ważne aby nie wyszedł zakalec. Jajka powinny być w temp. pokojowej to również uchroni przed zakalcem. Do przestudzonej masy wpijać po jednym jajku i miksować, następnie żółtka, Dodać przesianą z proszkiem mąkę, zmiksować na gładka masę. Upiec w temp 170-180 C ok 45min do tzw \"suchego patyczka\". Wystudzić i pokroić w kostkę.

Przygotować polewę ze śmietany margaryny ,kakao, cukru i aromatu. Każdą kostkę zanurzyć w polewie a następnie obtoczyć w kokosach. Jeśli ktoś nie lubi kokosów mogą to być pokruszone orzechy lub migdały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.12.2012 19:34
smaczne
ewasylwia 20.07.2011 11:33
uwielbiam takie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak