Jeżyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt jasny

    1 sztuka
  • biszkopt ciemny

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    500 ml
  • kakao

    do smaku
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • migdały

    70-80 gram
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • brandy

    2 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • dżem porzeczkowy

    3-4 łyżki
  • czekolada gorzka

    4-5 kostek
  • cukier puder

    4-5 łyżki
  • rodzynki

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jeżyk foto
1. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix, cukier puder i kakao (aż do pożądanego zabarwienia).
Krok 2 - Jeżyk foto
2. Migdały prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją.
Krok 3 - Jeżyk foto
3. Z cytryny, cukru, brandy oraz wody robimy zalewę, którą nasączymy biszkopty.
Krok 4 - Jeżyk foto
4. Każdy z biszkoptów dzielimy na pół za pomocą bawełnianej nici. Biszkopty docinamy tak by nadać kształt jeża (przeplatany raz ciemny i raz jasny. Największy na samym dole).

(Ciemny biszkopt powstał dzięki dodaniu kakao do ciasta)
Krok 5 - Jeżyk foto
5. Największy biszkopt nasączamy odrobiną zalewy i smarujemy dżemem (może być inny smak oby był kwaskowy).
Krok 6 - Jeżyk foto
6. Kładziemy mniejszy biszkopt o innym kolorze i lekko dociskamy. Nasączamy zalewą i smarujemy odrobiną kremu.
Krok 7 - Jeżyk foto
7. Kładziemy jeszcze mniejszy biszkopt tak jak pozostałe nasączamy go zalewą i smarujemy kremem. I tak aż do ostatniego biszkoptu.
Krok 8 - Jeżyk foto
8. Po ułożeniu wszystkich warstw boki i górę smarujemy kremem tak by nasz jeżyk dostał kształtów :)
Krok 9 - Jeżyk foto
9. Tułów jeża posypujemy startą gorzką czekoladą.
Krok 10 - Jeżyk foto
10. Z migdałów robimy kolce
Krok 11 - Jeżyk foto
11. Doprawiamy oczy i nosek z rodzynek :)

Jeżyka trzymamy w lodówce :)

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 03.03.2014 08:50
smaczny,moja mama takie jeże robiła jak byliśmy dzieci...:)
RenataZ-et 23.12.2013 22:23
wygląda genialnie! :)
Iwusia 03.11.2013 22:50
ale ten jeż ma bogate i smaczne wnętrze :)
babajaga1969 11.03.2013 21:25
ha!, jaki cudny - super :)
mysza75 03.03.2013 16:43
Jeżyk jest jak żywy super pomysł :-)
Rafał10 25.02.2013 19:50
smaczny jeżyk :D
ONY_za_kare 07.02.2013 15:46
przepięknie Ci wyszedł... super jeżyk
Kasnaj 04.02.2013 12:59
super :) ja chce takiego jeżyka :)
pierniczkowo 02.02.2013 11:12
rewelacyjnie wyszedł ci ten jeżyk:)
Kasnaj 30.01.2013 09:18
Mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat