Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyk

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny 1 sztuka
biszkopt ciemny 1 sztuka
śmietana 30% 500 ml
kakao do smaku
śmietan fix 1 opakowanie
migdały 70-80 gram
cytryna 1/2 sztuki
cukier 2 łyżki
brandy 2 łyżki
woda 1 szklanka
dżem porzeczkowy 3-4 łyżki
czekolada gorzka 4-5 kostek
cukier puder 4-5 łyżki
rodzynki 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżyk

Kroki postępowania

1
1. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix, cukier puder i kakao (aż do pożądanego zabarwienia).
Krok 1 - Jeżyk foto
2
2. Migdały prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją.
Krok 2 - Jeżyk foto
3
3. Z cytryny, cukru, brandy oraz wody robimy zalewę, którą nasączymy biszkopty.
Krok 3 - Jeżyk foto
4
4. Każdy z biszkoptów dzielimy na pół za pomocą bawełnianej nici. Biszkopty docinamy tak by nadać kształt jeża (przeplatany raz ciemny i raz jasny. Największy na samym dole).

(Ciemny biszkopt powstał dzięki dodaniu kakao do ciasta)
Krok 4 - Jeżyk foto
5
5. Największy biszkopt nasączamy odrobiną zalewy i smarujemy dżemem (może być inny smak oby był kwaskowy).
Krok 5 - Jeżyk foto
6
6. Kładziemy mniejszy biszkopt o innym kolorze i lekko dociskamy. Nasączamy zalewą i smarujemy odrobiną kremu.
Krok 6 - Jeżyk foto
7
7. Kładziemy jeszcze mniejszy biszkopt tak jak pozostałe nasączamy go zalewą i smarujemy kremem. I tak aż do ostatniego biszkoptu.
Krok 7 - Jeżyk foto
8
8. Po ułożeniu wszystkich warstw boki i górę smarujemy kremem tak by nasz jeżyk dostał kształtów :)
Krok 8 - Jeżyk foto
9
9. Tułów jeża posypujemy startą gorzką czekoladą.
Krok 9 - Jeżyk foto
10
10. Z migdałów robimy kolce
Krok 10 - Jeżyk foto
11
11. Doprawiamy oczy i nosek z rodzynek :)

Jeżyka trzymamy w lodówce :)

SMACZNEGO :)
Krok 11 - Jeżyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 03.03.2014 08:50
smaczny,moja mama takie jeże robiła jak byliśmy dzieci...:)
RenataZ-et 23.12.2013 22:23
wygląda genialnie! :)
Iwusia 03.11.2013 22:50
ale ten jeż ma bogate i smaczne wnętrze :)
babajaga1969 11.03.2013 21:25
ha!, jaki cudny - super :)
mysza75 03.03.2013 16:43
Jeżyk jest jak żywy super pomysł :-)
Rafał10 25.02.2013 19:50
smaczny jeżyk :D
ONY_za_kare 07.02.2013 15:46
przepięknie Ci wyszedł... super jeżyk
Kasnaj 04.02.2013 12:59
super :) ja chce takiego jeżyka :)
pierniczkowo 02.02.2013 11:12
rewelacyjnie wyszedł ci ten jeżyk:)
Kasnaj 30.01.2013 09:18
Mniam :)
aisza1 29.01.2013 15:03
fajny przepis
pycia9 29.01.2013 12:05
haha no extra ten twój jeżyk :)
Alex_M 29.01.2013 11:48
jak prawdziwy!
Magda60 29.01.2013 10:56
swietny jez
Magda60 29.01.2013 10:56
swietny jez
Joanna23 29.01.2013 10:39
super
Anitapaj 28.01.2013 23:48
Genialnie! ;)
Anitapaj 28.01.2013 23:48
Genialnie! ;)
pajbek 28.01.2013 22:03
Wygląda super :-)
Rafał10 28.01.2013 21:47
cudowny jeżyk :)
Poison1988 28.01.2013 20:50
i bardzo prosty w przyrządzeniu :) polecam wyszedł bardzo smaczny. I te prażone migdały!!!
miroslawa 28.01.2013 20:44
kapitalny jeżyk, jesteś genialna!!!
justys759 28.01.2013 19:34
pomysł rewelacja:)
Ania28 28.01.2013 18:33
jak byłam mała to jeżyki były hitem każdej większej imprezy. Pycha
fotoviderek 28.01.2013 18:29
Pyszny, kolczasty stworek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak