Języczki adwokackie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    40 dag
  • masła

    40 dag
  • żółtko jajek

    1
  • wody

    3/4 szklanki
  • octu

    2 łyżki
  • soli

    1/2 łyżki
  • cukier do posypania wypieków

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto francuskie. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy je na płot o grubości 1,5 cm, wycinamy foremką niezbyt duże kółka i rozciągamy je, nadając im owalny kształt. Ciasteczka smarujemy z wierzchu białkiem, delikatnie posypujemy cukrem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do tempetatury 240 st C. Pieczemy 15 min na złoty kolor.

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 14.04.2011 20:43
super:)
cukiereczek 13.12.2010 09:22
ciekawe
cukiereczek 13.12.2010 09:22
ciekawe
Monika192 09.12.2010 12:36
i bardzo dobre:)
suzana 08.12.2010 13:07
szybkie i ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat