Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeż Jerzy czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 180 g
jajko 3 szt
cukru waniliowego 1 opakowanie
mąki 220 g
masła 150 g
żółtko jajek 3 szt
cukru pudru 4 łyżki
kakao 3 łyżki
orzechy arachidowe 60 g
cukierki płaskie 4 szt
polewy czekoladowej 1 opakowanie
rodzynka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jeż Jerzy czekoladowy

Ubijamy pianę z białek i 100 g cukru. Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i 85 cukru. Dodajemy stopniowo pianę z białek i przesianą mąkę. Ciasto pieczemy w 170 stopniach 40 min. Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu przecinamy na poziome plastry. Masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i dodajemy kakao. Warstwy smarujemy kremem i składamy na kształt jeża. P Orzechy arachidowe kroimy na małe paski i wtykamy w ciałko. Polewamy polewą czekoladową. Nos wykonujemy z rodzynki, do oczu używamy cukierków które wciskamy w nie zastygniętą polewę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak