Jesienny sernik z mlekiem w proszku

Jesienny sernik z mlekiem w proszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    15 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

Masa

  • twaróg

    60 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mleko w proszku

    1 szklanka
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka

Mus jabłkowy

  • jabłka

    70 dag
  • galaretka cytrynowa

    1 torebka
  • woda

    2-3 łyżki
  • cynamon Prymat

    szczypta

Dekoracja

  • bita śmietana

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jesienny sernik z mlekiem w proszku

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienny sernik z mlekiem w proszku foto
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.Moja o średnicy 22 cm.
Krok 2 - Jesienny sernik z mlekiem w proszku foto
Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.
Krok 3 - Jesienny sernik z mlekiem w proszku foto
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 4 - Jesienny sernik z mlekiem w proszku foto
Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 5 - Jesienny sernik z mlekiem w proszku foto
Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Kozieradka 14.02.2017 17:08
Z mlekiem w proszku nie jadłam.
Ada-Gaba 18.10.2015 19:28
pyszny deser , fajny przepis
IKrakowianka 18.10.2015 15:45
ładnie wygląda :)
Poison1988 18.10.2015 13:25
takiego jeszcze nie robiłam :) rewelacja :)
norweska20 18.10.2015 13:14
z wielką ochotą bym zjadła
olkaaa 18.10.2015 12:34
jeszcze takiego nie próbowałam
pestka 18.10.2015 11:58
pyszny deser
gosia56 18.10.2015 11:45
Super ;)poproszę kawałek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat