Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wieprzowe od szynki
1 kilogram -
cebula szalotka
4 sztuki -
czosnek
3-4 ząbki -
papryka
2 sztuki -
papryczka chili
1/2 sztuki -
fasola Jaś
1 szklanka -
dynia
40 dag -
marchewka
1 sztuka -
przecier pomidorowy
1 szklanka -
bulion warzywny
3-4 szklanki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do mięs Prymat
1 łyżeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 sztuki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 ziarenka -
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku -
natka pietruszki
do posypania
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotować prawie do miękkości, odcedzić. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej, dodać mięso, cebulę i czosnek. Doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę przypraw, lekko posolić do smaku.

Wlać bulion i gotować około 1 godziny.

Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię bez skóry i pestek, paprykę - bez chili, osączoną ugotowaną fasolę, wlać przecier pomidorowy i gotować około 30 minut.

Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną chili jeśli ktoś lubi ostre! Jeśli nie to tylko posypać gulasz natką i podawać. Doskonale smakuje z pieczywem. Smacznego!
Najlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre.Zatem zachęcam do zrobienia tego pysznego gulaszu.![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się