Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny, dyniowy keks

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI blaszka 36x12 cm

jajko 4 sztuki
mąka 3 szklanki
cukier trzcinowy 1 szklanka
orzechy włoskie 0,5 szklanki
żurawina suszona 1/3 szkalnki
rodzynki 1/3 szklanki
czekolada gorzka 100 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
olej 1 szklanka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
puree z dyni 1 i 1/3 szklanki, gęstego

DODATKOWO

polewa czekoladowa na wykończenie
orzechy włoskie do dekoracji

Porada

To niesamowicie pyszne, wilgotne, pełne bakalii i czekolady ciasto! Dodatkowo jest szybkie w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny, dyniowy keks

Kroki postępowania

1
Sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda, cynamon i gałka muszkatołowa) łączymy ze sobą.
Krok 1 - Jesienny, dyniowy keks foto
2
Orzechy oraz czekoladę kroimy na mniejsze części. Pokrojone składniki łączymy z żurawiną i rodzynkami.
Krok 2 - Jesienny, dyniowy keks foto
3
Jajka wybijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Składniki ubijamy do uzyskania puszystej masy.
Krok 3 - Jesienny, dyniowy keks foto
4
Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Następnie dokładamy dynię. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 4 - Jesienny, dyniowy keks foto
5
Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane bakalie oraz czekoladę. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.Upieczony keks wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przestygnięty dekorujemy polewą czekoladową oraz pokrojonymi orzechami.
Krok 5 - Jesienny, dyniowy keks foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.12.2015 18:18
Kapitalnie wygląda, piękny kolorek
Benita 18.12.2015 14:44
Bardzo dawno nie jadłam keksu, a ten wygląda bardzo apetycznie
Ania321 18.12.2015 14:40
W takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
jagoda5913 18.12.2015 14:08
pięknie wygląda
ania2610 18.12.2015 12:22
wspaniale wygląda, no i ten kolor ...
RenataZ-et 18.12.2015 11:24
piękny wypiek
mysza75 18.12.2015 10:18
pysznie wygląda
ben-ka 18.12.2015 09:20
Z dynią nie robiłam, ale kolorek ładny:)
gusia1000 17.12.2015 23:22
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak