Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne nalesniki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 3,2% 2 szklanki
mąka 1-1,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,25 łyżeczki
jabłka 1 sztuka
cukier 2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne nalesniki

Z jajek, mleka, soli, proszku do pieczenia oraz mąki robimy nico gęściejsze ciasto na nalesniki.

Jabłko kroimy w plasterki

każdego naleśnika smażymy z nieco większej ilości ciasta, po wylaniu go na patelnię na połowie placka układamy ( w jeszcze mokrym cieście) plasterki jabłka i nakrywamy drugą połową naleśnika.

Dosmażamy z obu stron na rumiany kolor i przekładamy na serwetkę aby usunąć tłuszcz.

Tak smażymy każdego nalesnika, przed podaniem na każdy placek nakładamy 2-3 łyżeczki domowych konfitur z jagód i posypujemy cukrem.

W przypadku braku konfitury z jagód można zastąpić dowolną inną lub gdy ma się świeże jagody można zrobić ją w bardzo szybko sposób:
w garnku uprażyć kilka garści jagód z cukrem, doprowadzić do rozpadu owoców, odparować nadmiar wody :) taka konfitura zastępcza :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 08.10.2013 10:36
ciekawy przepis
Bernadeta1 03.10.2013 20:15
pyszne naleśniki
Róża1 21.07.2013 16:53
ja bym to nazwała letnie naleśniki:-) , własnie zrobiłam dżem z jagód, sezon jagodowy:-)i zrobię:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak