Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne naleśniki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 2 szklanki
woda 2 szklanki
sól do smaku
mąka pszenna 2 szklanki
cukier do smaku
masło do smażenia
jabłka prażone 250 g
twaróg 200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne naleśniki

Z jajek, mleka, wody, mąki zrobić ciasto na nalesniki, posolić.
można modyfikować proporcje w zalezności kto jakie naleśniki lubi (gęste ciasto - grubsze placki)

Twaróg ugnieśc z cukrem i ewentualnie odrobiną mleka jeśli jest suchy, dodać prażone jabłka.

Można je zrobić samemu: ok, 1 kg jabłek częściowo zetrzeć a częściowo pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukru i na małym gazie powoli prażyć, dodająć soku z cytryny zachowamy jasną barwę :) dodajemy odrobinę cynamonu.
Ja zazwyczaj używam jabłek w słoikach, które robiłam rok wcześniej

dodajemy jabłka do twarogu

Takim nadzieniem smarujemy nalesniki smażone delikatnie na maśle.
Przed podaniem odsmażamy je na maśle już na brązowo.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 17.09.2013 18:56
uwielbiam naleśniki i z serem i z jabłkami, ale nie pomyślałam żeby połączyć nadzienie w jedno, pomysł bardzo ciekawy :)
Ania321 09.07.2013 00:02
pyszne naleśniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak