Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne- kremowe puree

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
masło 2 łyżki
śmietanka 1/4 szklanki
sól 1 szczypta
natka pietruszki 3 łyżki
ser cheddar 5 dag tartego
dynia 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne- kremowe puree

Kroki postępowania

1
Obrać , umyć i pokroić w kostkę dynię i ziemniaki .
Krok 1 - Jesienne- kremowe puree foto
2
Zalać w jednym garnku lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości.
Krok 2 - Jesienne- kremowe puree foto
3
Odcedzić ( wywar z gotowania można pozostawić i np. zużyć z odrobiną ugotowanych ziemniaków i dyni na zupę krem ) .
Krok 3 - Jesienne- kremowe puree foto
4
Dołożyć masło i ser , wlać śmietankę . Utłuc na puree . Ogrzewać na małym gazie energicznie mieszając aż ser się roztopi , a puree będzie gęste .
Podawać posypane natką pietruszki same z zestawem surówek lub jako dodatek do np. sznycli drobiowych .
Krok 4 - Jesienne- kremowe puree foto
5
Pora dyniowa to okres kiedy robię z nią potrawy na wszelkie sposoby . Zupełnie nie wiem czemu akurat teraz bo przecież dynie mogą leżeć długo . Ale dla mnie sezon na dyniowe dania to wrzesień i początek października .
Krok 5 - Jesienne- kremowe puree foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 30.11.2013 21:48
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak