Jesienne ciasto z gruszkami

Jesienne ciasto z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1 kg
  • masło

    30 dag
  • mąka pszenna

    35 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    4 łyżeczki
  • cukier drobny

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • sól

    szczypta
  • masło do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jesienne ciasto z gruszkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienne ciasto z gruszkami foto
Gruszki myjemy osuszamy ręcznikiem,nie obierać tylko pokroić miąższ w kostkę .Poddusić na 1 łyżce masła w rondelku,dodać miód i dusić na duzym ogniu 5 minut od czasu do czasu mieszając. Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Jesienne ciasto z gruszkami foto
Resztę miękkiego masła utrzeć z cukrami i szczyptą soli na puch dodając w trakcie ubijania po jednym jajku a na koniec dodać żółtko. Gdy masa będzie puszysta,połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,nastepnie na koniec włożyć gruszki w miodzie i wymieszać łyżką . Ciasto przełożyć do formy i piec 5 minut w temp 200*c a nastepnie zmniejszyc temp do 170*c i piec jeszcze 40 minut.
Krok 3 - Jesienne ciasto z gruszkami foto
Do tego ciasta nalezy używać twardych gruszek tak by owoce podczas duszenia nie rozpadły się . Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Konczi 02.10.2013 15:26
fajne ciacho
joanna30 02.10.2013 12:38
Na pewno pyszne :)
everay 02.10.2013 12:27
mniam mniam mniam
Mniam 02.10.2013 09:48
Bardzo mi smakują takie ciasta.
gosia47-47 02.10.2013 09:23
ale pięknie wygląda :P
2milutka 02.10.2013 09:18
adelajda pewnie że tak częstuj się;)
sylwia_mc 02.10.2013 09:12
pysznie wygląda
adelajda 02.10.2013 09:11
załapię się na kawałeczek ? Super smaki :)
marianp20 02.10.2013 09:01
super przepis
Halina14 02.10.2013 09:00
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat