JESIENNE CIASTO - JABŁKA ORZECHY MIÓD

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 i 1/3 szkl
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • masło

    pół kostki
  • jabłka

    ok 1kg obranych i pokrojonych antonówek
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    10 dkg
  • masło

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę , proszek do pieczenie i budyń przesiać przez sito. Masło (pół kostki) utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, Dodać jajko , zmiksować.dodawać powoli śmietanę i suche składniki. Ciasto jest gładkie dość kleiste i gęste. Tortownicę 26 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec ok 35 min w 200 stopniach w termoobiegu.

masa jabłkowa
W tym czasie pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem wg uznania. Ciepłe jabłka przełożyć na podpieczony spód ciasta.

Masa orzechowa
W rondelku rozpuścić 100 gram masła, z 2 łyżkami miodu i 10 dkg cukru, dorzucić połamane orzechy włoskie. wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.

Całość z orzechami zapiec jeszcze 15 min w termoobiegu na 180 stopni. Przed otworzeniem tortownicy należy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.05.2013 14:14
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat