Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JESIENNE CIASTO - JABŁKA ORZECHY MIÓD

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szkl
budyń czekoladowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szkl
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
masło pół kostki
jabłka ok 1kg obranych i pokrojonych antonówek
miód 2 łyżki
cukier 10 dkg
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: JESIENNE CIASTO - JABŁKA ORZECHY MIÓD

Ciasto:

Mąkę , proszek do pieczenie i budyń przesiać przez sito. Masło (pół kostki) utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, Dodać jajko , zmiksować.dodawać powoli śmietanę i suche składniki. Ciasto jest gładkie dość kleiste i gęste. Tortownicę 26 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec ok 35 min w 200 stopniach w termoobiegu.

masa jabłkowa
W tym czasie pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem wg uznania. Ciepłe jabłka przełożyć na podpieczony spód ciasta.

Masa orzechowa
W rondelku rozpuścić 100 gram masła, z 2 łyżkami miodu i 10 dkg cukru, dorzucić połamane orzechy włoskie. wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.

Całość z orzechami zapiec jeszcze 15 min w termoobiegu na 180 stopni. Przed otworzeniem tortownicy należy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.05.2013 14:14
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak