Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto 2X

mąka pszenna 1 i 2/3 szklanki
cukier brązowy 3/4 szklanki
jajko 4 szt
olej 1/2 szklanki
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
dynia 1 szklanka tartej
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta

Masa pomarańczowa

sok pomarańczowy 3 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło lub margaryna 1 kostka

Warstwa jogurtowa

jogurt grecki 400 g
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda zimna 4 łyżki

Polewa

margaryna 1/2 kostki
mleko 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Ponadto

galaretka pomarańczowa 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasto

CIASTO: Olej, cukier, jajka, sok z pomarańczy zmiksować razem. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Dodać dynię startą na dużych oczkach, wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 - 60 min w temp. 170 st.(standardowa foremka 25x36)
WYKONAĆ DWA TAKIE CIASTA
Galaretkę przygotować wg. przepisu naopakowaniu i poczekać aż lekko stężeje.
MASA POMARAŃCZOWA: 2,5 szklanki soku zagotować. W pozostałym wymieszać obie mąki , wlać na gotujący się sok i chwilę gotować az zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle mieszając dodawać po łyżce ugotowanego "budyniu". W razie potrzeby masę można dosłodzić cukrem pudrem (jej słodycz zależy od słodyczy soku).
Masę wyłożyć na jeden z placków, równo rozsamrować i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka będzie juz lekko stężała wylać ją ostrożnie na masę pomarańczową. włożyć do lodówki do całkowitego zatężenia.
WARSTWA JOGURTOWA: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po ok 5 min podgrzać w kapieli wodnej do rozpuszczenia.Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. Dwie łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny aby ją zahartować. Ciągle mieszając dodać żelatynę do jogurtu. Całość wyłożyć na zatężałą galatetkę. Przykryć drugim plackiem.
Wszystkie składniki polewy zagotować, polać ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na min 2h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 12.11.2015 10:08
bardzo fajne i kolorowe ciasto
Krystyna32 12.11.2015 08:46
pyszne ciasto
mileneczka5 12.11.2015 07:51
smaczne ciasto-ciekawie przełozone:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak