Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasto
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 - 60 min w temp. 170 st.(standardowa foremka 25x36)
WYKONAĆ DWA TAKIE CIASTA
Galaretkę przygotować wg. przepisu naopakowaniu i poczekać aż lekko stężeje.
MASA POMARAŃCZOWA: 2,5 szklanki soku zagotować. W pozostałym wymieszać obie mąki , wlać na gotujący się sok i chwilę gotować az zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle mieszając dodawać po łyżce ugotowanego "budyniu". W razie potrzeby masę można dosłodzić cukrem pudrem (jej słodycz zależy od słodyczy soku).
Masę wyłożyć na jeden z placków, równo rozsamrować i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka będzie juz lekko stężała wylać ją ostrożnie na masę pomarańczową. włożyć do lodówki do całkowitego zatężenia.
WARSTWA JOGURTOWA: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po ok 5 min podgrzać w kapieli wodnej do rozpuszczenia.Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. Dwie łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny aby ją zahartować. Ciągle mieszając dodać żelatynę do jogurtu. Całość wyłożyć na zatężałą galatetkę. Przykryć drugim plackiem.
Wszystkie składniki polewy zagotować, polać ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na min 2h.