Jesienne ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto 2X

  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szklanki
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • olej

    1/2 szklanki
  • sok pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • dynia

    1 szklanka tartej
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Masa pomarańczowa

  • sok pomarańczowy

    3 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 kostka

Warstwa jogurtowa

  • jogurt grecki

    400 g
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żelatyna

    2 łyżki
  • woda zimna

    4 łyżki

Polewa

  • margaryna

    1/2 kostki
  • mleko

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka

Ponadto

  • galaretka pomarańczowa

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Olej, cukier, jajka, sok z pomarańczy zmiksować razem. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Dodać dynię startą na dużych oczkach, wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 50 - 60 min w temp. 170 st.(standardowa foremka 25x36)
WYKONAĆ DWA TAKIE CIASTA
Galaretkę przygotować wg. przepisu naopakowaniu i poczekać aż lekko stężeje.
MASA POMARAŃCZOWA: 2,5 szklanki soku zagotować. W pozostałym wymieszać obie mąki , wlać na gotujący się sok i chwilę gotować az zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle mieszając dodawać po łyżce ugotowanego "budyniu". W razie potrzeby masę można dosłodzić cukrem pudrem (jej słodycz zależy od słodyczy soku).
Masę wyłożyć na jeden z placków, równo rozsamrować i wstawić do lodówki.
Gdy galaretka będzie juz lekko stężała wylać ją ostrożnie na masę pomarańczową. włożyć do lodówki do całkowitego zatężenia.
WARSTWA JOGURTOWA: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po ok 5 min podgrzać w kapieli wodnej do rozpuszczenia.Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. Dwie łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny aby ją zahartować. Ciągle mieszając dodać żelatynę do jogurtu. Całość wyłożyć na zatężałą galatetkę. Przykryć drugim plackiem.
Wszystkie składniki polewy zagotować, polać ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na min 2h.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 12.11.2015 10:08
bardzo fajne i kolorowe ciasto
Krystyna32 12.11.2015 08:46
pyszne ciasto
mileneczka5 12.11.2015 07:51
smaczne ciasto-ciekawie przełozone:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat