Jesienne ciasteczka

Jesienne ciasteczka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

    125 g
  • masło

    200 g
  • mąka

    500 g
  • cukier

    200 g
  • woda

    100 ml
  • imbir

    1 łyżeczki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • goździki mielone

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zblanszować, obrać i grubo posiekać migdały. Utrzeć tłuszcz na gładką masę, najlepiej mikserem. Wymieszać mąkę z sodą, po czym dodać do niej migdały, cukier, wodę oraz przyprawy. Połączyć mieszaninę z utartym masłem i wyrobić ciasto. Ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką i wyrabiać je aż będzie gładkie, a następnie podzielic na dwie części, formując z każdej gruby wałek. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Ostrym nożem pokroić ciasto na palsterki i ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut a potem pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 15.12.2011 17:59
super:)
Kate131 28.04.2011 09:13
pycha
PaniMISIOWA 01.04.2011 20:43
wspaniałe!
Grażyna13 27.10.2010 17:58
Ja bym je mogla jeść cały rok !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat