Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 125 g
masło 200 g
mąka 500 g
cukier 200 g
woda 100 ml
imbir 1 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
goździki mielone 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasteczka

Zblanszować, obrać i grubo posiekać migdały. Utrzeć tłuszcz na gładką masę, najlepiej mikserem. Wymieszać mąkę z sodą, po czym dodać do niej migdały, cukier, wodę oraz przyprawy. Połączyć mieszaninę z utartym masłem i wyrobić ciasto. Ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką i wyrabiać je aż będzie gładkie, a następnie podzielic na dwie części, formując z każdej gruby wałek. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Ostrym nożem pokroić ciasto na palsterki i ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut a potem pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 15.12.2011 17:59
super:)
Kate131 28.04.2011 09:13
pycha
PaniMISIOWA 01.04.2011 20:43
wspaniałe!
Grażyna13 27.10.2010 17:58
Ja bym je mogla jeść cały rok !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak