Jesienna zupa z pieczonych warzyw.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 sztuka hokkaido
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    4 łyzki
  • wywar warzywny

    1,5 litra
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • imbir mielony

    wg uznania
  • grzanki

    4 łyzki
  • parmezan

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Przygotowujemy potrzebne warzywa.
Krok 2 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Dynię,cukinię i paprykę myjemy,pozbawiamy gniazd nasiennych,przygotowujemy naczynie żaroodporne,spryskujemy je łyżką oleju,wkładamy warzywa,które skrapiamy też 1 łyżką oleju.Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st.C.
Krok 3 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Na patelnię wlewamy pozostałe dwie łyżki oleju,wkładamy 2 ząbki czosnku bez obierania i smażymy do zrumienienia do momentu aż aromatyczny zapach będzie się rozchodził po kuchni.
Krok 4 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Przysmażony czosnek zdejmujemy z patelni,a na tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę,obraną i umytą marchew i pietruszkę,pokrojone w drobne kawałki i smażymy od 5 do 7 minut.
Krok 5 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
W tym czasie do garnka wlewamy wywar,dodajemy liść laurowy i ziele angielski,zagotowujemy,a następnie dodajemy zawartość z patelni i gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 6 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa,ostrą łyżką wydrążamy miąższ i dodajemy go do gotującej się zupy.Gotujemy razem 10 minut.
Krok 7 - Jesienna zupa z pieczonych warzyw. foto
Z zupy wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy,doprawiamy ją solą,pieprzem i imbirem,a następnie przelewamy do dzbanka blendera i dokładnie miksujemy.
Przelewamy do miseczek lub talerzy,do każdego dodajemy grzanki,których wierzch posypujemy startym parmezanem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 08.11.2014 11:39
Posmakowała nam dyniowa zupka,bardzo posmakowała.....a miałam wcześniej jakieś opory:)
Granita 01.11.2014 23:56
zapewne kojąco rozgrzewająca
anemon 24.10.2014 22:45
Mam nadzieję, że przekonałaś się do dyni i dyniowych smaków, bo Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie. Kuchnia, to na szczęście nie apteka i temperatura i czas pieczenia zależą np.od tego jakiej odmiany mamy dynię, jak duże kawałki pokroiliśmy, a nawet jak szczelnie mamy wypełnioną blaszkę warzywami.
Alex_M 24.10.2014 12:40
Ben-ka, nie przejmuj się, Bernadetta lubi się po prostu wymądrzać.... każdy ma inny piekarnik i jak ktoś ma pojęcie o gotowaniu to wie, że warzywa (ciasto, mięso itd) trzeba podczas pieczenia obserwować....
ben-ka 24.10.2014 12:17
@BernadettaP widzisz tu zwęglone warzywa? piekłam tyle co napisałam ,a zdjęcie w załączeniu:)Jak skropisz warzywa olejem,to nic nie zwęgleje.
BernadettaP 24.10.2014 12:00
Uwielbiam zupę z pieczonych warzyw, ale po 40 minutach w 180 stopniach warzywa będą lekko "zwęglone". Dynia mięknie po 25-30, papryka po 20.
ben-ka 24.10.2014 11:45
To prawda,zupa jest smaczna i aromatyczna,polecam!
Alex_M 24.10.2014 11:20
wspaniała zupka! :):)
Wiktoria29 24.10.2014 11:08
wygląda bardzo zachęcająco
Renata22 24.10.2014 11:01
piekne zdjęcia pysznej potrawy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat