Jesienna zupa z dyni hokkaido

Jesienna zupa z dyni hokkaido

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek topiony śmietankowy duży

    1 szt.
  • ocet balsamiczny

    2-3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • suszone pomidory w oliwie

    4 łyżki
  • pestki dyni

    3 łyzki
  • bulion warzywny

    0,5 litra
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • dynia

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
3.Rozgrzać na patelni masło. Dodać pomidory razem z zalewą i czosnkiem. Smażyć przez chwilę.
4.Dodać dynię. Podlać ją octem balsamicznym. Podsmażać do miękkości.
5.Przygotować bulion warzywny z liściem laurowym i zielem angielskim ( lub użyć kostki rosołowej).
6.Pod koniec smażenia do dyni dodać tymianku.
7.Zalać dynię bulionem i doprowadzić do zagotowania.
8.Odlać nieco bulionu i rozpuścić w nim serek topiony a następnie wlać go do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz solą.
9.Na suchej patelni uprażyć pestki dyniowe a następnie posiekać je.
10. Zupę posypać dyniowymi pestkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jucia

22.01.2013 19:01
lubię zupę z dyni

eliza135

09.10.2012 08:49
napewno smaczna

Joanna108

02.10.2012 09:44
Polecam odmianę hokkaido, gdyż ma kilka zalet: po pierwsze jest nieduża - jedna sztuka wystarcza akurat na zupę; po drugie ma intensywny kolor, co się pięknie prezentuje w potrawach; po trzecie - i najważniejsze - ma bardzo intensywny dyniowy smak ( wg. mnie to najsmaczniejsza odmiana dyni i żadna inna odmiana nie dorównuje jej intensywnością smaku)

Joanna108

02.10.2012 09:44
Polecam odmianę hokkaido, gdyż ma kilka zalet: po pierwsze jest nieduża - jedna sztuka wystarcza akurat na zupę; po drugie ma intensywny kolor, co się pięknie prezentuje w potrawach; po trzecie - i najważniejsze - ma bardzo intensywny dyniowy smak ( wg. mnie to najsmaczniejsza odmiana dyni i żadna inna odmiana nie dorównuje jej intensywnością smaku)

ewaa

01.10.2012 21:40
apetycznie wygląda

gottrina

01.10.2012 18:17
pyszna i pożywna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat