Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna wersja Pani Walewskiej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka pszenna 4 szkl
cukier puder 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
żółtko jajek 6
masło lub margaryna 350 g

warstwa orzechowa

słonecznik łuskany 5 dag
migdały siekane 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
orzechy nerkowca 5 dag
powidła śliwkowe 1 słoik

beza

białko 6
cukier 1 szkl

krem budyniowy

mleko 3,2% 500 ml
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 150 g
wódka 100 ml

polewa czekoladowa

czekolada gorzka 200 g
serek homogenizowany 2 łyżki
śmietana 30% 3 łyżki

chrupiąca posypka

cukier brązowy 1/3 szkl
słonecznik łuskany 1 szkl

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/jesienna-wersja-pani-walewskiej.html

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna wersja Pani Walewskiej

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, cukry i żółtka. Całość wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, dzielimy je na dwie części.Blachy o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ich dna ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem
Krok 1 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
2
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Piana musi być sztywna i lśniąca.
Krok 2 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
3
smarujemy powidłami śliwkowymi (pół słoika na blachę)
Krok 3 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
4
wykładamy bezy i posypujemy wymieszanymi orzechami.
Krok 4 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
5
Placki pieczemy w 180*C ok 45 minut. Ciasto należy dać na 2 poziom w piekarniku, inaczej warstwa orzechowa może się przypalić. Blaty dokładnie studzimy.Krem budyniowy: 1 szkl mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrami. Gdy mleko zacznie buzować, wlewamy mieszankę budyniową i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia. Masło temp. pokojowej ubijamy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na końcu wlewamy wódkę i chwilę miksujemy. Na 1 blat wylewamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem orzechami do dołu. Składniki na polewę łączymy ze sobą i podgrzewamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na patelnię wysypujemy cukier trzcinowy. Gdy się roztopi, dodajemy słonecznik i szybko mieszamy. Posypkę studzimy. Na ciasto wylewamy polewę i posypujemy ją chrupiącą posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


SMACZNEGO :-)
Krok 5 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 14.11.2015 07:54
ciasteczko super
Poison1988 13.10.2015 08:32
piękna ta jesień :)
gusia1000 13.10.2015 02:07
Pyszne ciasto.
Kolorowa 12.10.2015 21:12
Podoba mi się ;)
Hrabina w kuchni 12.10.2015 17:38
W każdej wersji biorę :)
Krzysztof15 12.10.2015 17:17
Pyszne ciacho
Agnieszka-87-25 12.10.2015 15:46
uwielbiam takie ciasta
Ola1young 12.10.2015 15:05
pyszne ciacho :)
IZABELA29 12.10.2015 13:05
o każdej porze roku pyszna
adelajda 12.10.2015 11:28
dobre ciacho
Aleksandra/Olcia 12.10.2015 10:53
smaczne ciacho
RenataZ-et 12.10.2015 10:41
super wypiek!
bietka 12.10.2015 10:22
również pyszna wersja :)
Aannkaa82 12.10.2015 10:07
Bardzo apetyczne ciasto
patryska76 12.10.2015 10:06
Pyszne ciasto!
bertpvd 12.10.2015 09:53
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak