Jesienna wersja Pani Walewskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kruche ciasto

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • żółtko jajek

    6
  • masło lub margaryna

    350 g

warstwa orzechowa

  • słonecznik łuskany

    5 dag
  • migdały siekane

    5 dag
  • orzechy włoskie

    5 dag
  • orzechy nerkowca

    5 dag
  • powidła śliwkowe

    1 słoik

beza

  • białko

    6
  • cukier

    1 szkl

krem budyniowy

  • mleko 3,2%

    500 ml
  • żółtko jajek

    2
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • masło

    150 g
  • wódka

    100 ml

polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    200 g
  • serek homogenizowany

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    3 łyżki

chrupiąca posypka

  • cukier brązowy

    1/3 szkl
  • słonecznik łuskany

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, cukry i żółtka. Całość wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, dzielimy je na dwie części.Blachy o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ich dna ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem
Krok 2 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Piana musi być sztywna i lśniąca.
Krok 3 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
smarujemy powidłami śliwkowymi (pół słoika na blachę)
Krok 4 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
wykładamy bezy i posypujemy wymieszanymi orzechami.
Krok 5 - Jesienna wersja Pani Walewskiej foto
Placki pieczemy w 180*C ok 45 minut. Ciasto należy dać na 2 poziom w piekarniku, inaczej warstwa orzechowa może się przypalić. Blaty dokładnie studzimy.Krem budyniowy: 1 szkl mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrami. Gdy mleko zacznie buzować, wlewamy mieszankę budyniową i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia. Masło temp. pokojowej ubijamy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na końcu wlewamy wódkę i chwilę miksujemy. Na 1 blat wylewamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem orzechami do dołu. Składniki na polewę łączymy ze sobą i podgrzewamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na patelnię wysypujemy cukier trzcinowy. Gdy się roztopi, dodajemy słonecznik i szybko mieszamy. Posypkę studzimy. Na ciasto wylewamy polewę i posypujemy ją chrupiącą posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


SMACZNEGO :-)
Mancia w kuchni
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/jesienna-wersja-pani-walewskiej.html

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 14.11.2015 07:54
ciasteczko super
Poison1988 13.10.2015 08:32
piękna ta jesień :)
gusia1000 13.10.2015 02:07
Pyszne ciasto.
Kolorowa 12.10.2015 21:12
Podoba mi się ;)
Hrabina w kuchni 12.10.2015 17:38
W każdej wersji biorę :)
Krzysztof15 12.10.2015 17:17
Pyszne ciacho
Agnieszka-87-25 12.10.2015 15:46
uwielbiam takie ciasta
Ola1young 12.10.2015 15:05
pyszne ciacho :)
IZABELA29 12.10.2015 13:05
o każdej porze roku pyszna
adelajda 12.10.2015 11:28
dobre ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat