Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna pizza z dynią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ

mąka pszenna 5 szkl
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1 szkl
sól 1/2 łyżeczki
dynia surowa hokkaido 200 g
olej rzepakowy 3 łyżki

DODATKI

sos pomidorowy 3-4 łyżki
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
brokuł 1/2 szt
dynia surowa hokkaido 100 g
mąka kukurydziana 2 łyżki
ser mozarella 125 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna pizza z dynią

Kroki postępowania

1
Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Dynię zdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody.
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Zaczyn, zmiksowaną dynię i sól dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi objętość.
Krok 1 - Jesienna pizza z dynią foto
2
W czasie kiedy ciasto na pizzę rośnie przygotowujemy dodatki.
Brokuł ugotować al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Dynię, cebulę i paprykę pokroić na kawałki i smażyć, aż zmiękną. Lekko doprawić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ale krótko i rozwałkować krążek o średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło.
Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę.
Krok 2 - Jesienna pizza z dynią foto
3
Brokuł rozdzielić na małe różyczki i ułożyć równomiernie na pizzy, tak jak dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić i ułożyć na warzywach.
Krok 3 - Jesienna pizza z dynią foto
4
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :)
Krok 4 - Jesienna pizza z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

roksinia 02.12.2017 10:54
Wygląda apetycznie
Ela15 05.02.2017 11:40
nie przepadam za dynią, ale w takiej wersji na pewno bym się skusiła
Grazyna0211 22.01.2017 17:05
smaczna wersja
gosia56 22.01.2017 10:31
piękny kolor pizzy;)
aga3103 22.01.2017 07:47
Wygląda apetycznie :)
Renataj 21.01.2017 23:38
Interesujący pomysł na spód. A cała pizza bardzo apetyczna:)
bogusia 82 21.01.2017 22:23
Super się prezentuje :)
Bernadeta1 21.01.2017 20:22
pychota taka pizza
IZABELA29 21.01.2017 20:12
Super wyglada
ilka01 21.01.2017 19:44
pyszności :)
Olga_SK 21.01.2017 19:18
Piękne kolory! :)
cukiereczek 21.01.2017 19:02
jakie wspaniałe kolory
MagdalenaIC 21.01.2017 18:05
Ciekawa wersja pizzy :)
benka 21.01.2017 18:02
Pyszna kolorowa, aż naszła mnie ochota na pizzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak