Jesienna pizza z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NA PIZZĘ

  • mąka pszenna

    5 szkl
  • drożdże świeże

    25 g
  • woda ciepła

    1 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • dynia

    surowa hokkaido 200 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki

DODATKI

  • sos pomidorowy

    3-4 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • brokuł

    1/2 szt
  • dynia

    surowa hokkaido 100 g
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • ser mozarella

    125 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jesienna pizza z dynią foto
Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Dynię zdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody.
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Zaczyn, zmiksowaną dynię i sól dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi objętość.
Krok 2 - Jesienna pizza z dynią foto
W czasie kiedy ciasto na pizzę rośnie przygotowujemy dodatki.
Brokuł ugotować al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Dynię, cebulę i paprykę pokroić na kawałki i smażyć, aż zmiękną. Lekko doprawić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ale krótko i rozwałkować krążek o średnicy ok 40 cm. W trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło.
Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę.
Krok 3 - Jesienna pizza z dynią foto
Brokuł rozdzielić na małe różyczki i ułożyć równomiernie na pizzy, tak jak dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić i ułożyć na warzywach.
Krok 4 - Jesienna pizza z dynią foto
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
roksinia 02.12.2017 10:54
Wygląda apetycznie
Ela15 05.02.2017 11:40
nie przepadam za dynią, ale w takiej wersji na pewno bym się skusiła
Grazyna0211 22.01.2017 17:05
smaczna wersja
gosia56 22.01.2017 10:31
piękny kolor pizzy;)
aga3103 22.01.2017 07:47
Wygląda apetycznie :)
Renataj 21.01.2017 23:38
Interesujący pomysł na spód. A cała pizza bardzo apetyczna:)
bogusia 82 21.01.2017 22:23
Super się prezentuje :)
Bernadeta1 21.01.2017 20:22
pychota taka pizza
IZABELA29 21.01.2017 20:12
Super wyglada
ilka01 21.01.2017 19:44
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat