Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna legumina
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 8 części (dość duże kawałki). Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki margaryny i smażymy na nim jabłka z obu stron. Kiedy jabłka będą miały złocisty kolor, posypujemy je 4 łyżkami cukru i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
Ciasto:
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałku miękką ale nie roztopioną margarynę do pieczenia, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy. Na spodzie układamy przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy je ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 min. (jeśli ciasto jest wysokie to należy przedłużyć czas pieczenia)
Legumina powinna mieć zrumieniony wierzch. Na wierzch każdego kawałka kładę dodatkowo łyżkę musu z jabłek, lekko posypuję cynamonem i podaję z dobrą kawą :)