Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna gęsta zupa gulaszowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 75 dag
pieczarki 30 dag
papryka 3 szt
miąższ z dyni 30 dag
cebula 1 szt
bulion 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Porada

Jeśli wolimy rzadszą zupę wystarczy dodać więcej bulionu. Dla wzmocnienia smaku możemy dodać dwa-trzy ząbki czosnku lub kawałek papryczki chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna gęsta zupa gulaszowa

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę lub w ćwiartki. W garnku, w którym będziemy przygotowywać gulasz rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy ok. 10 min.
Krok 1 - Jesienna gęsta zupa gulaszowa foto
2
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso gulaszowe z indyka. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.Gdy mięso się zrumieni dodajemy je do garnka z pieczarkami.
Krok 2 - Jesienna gęsta zupa gulaszowa foto
3
Gorący bulion mieszamy z koncentratem i wlewamy do rondla z mięsem. Miąższ dyni kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso stanie się miękkie.
Krok 3 - Jesienna gęsta zupa gulaszowa foto
4
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 5-10 min. - w zależności jaką twardość papryki lubimy.
Krok 4 - Jesienna gęsta zupa gulaszowa foto
5
W moim gulaszu dynia ma za zadanie zagęścić zupę, dlatego ją rozgotowuję. Możemy ją dodać później tzn. kiedy mięso będzie już miękkie i wtedy w gulaszu będziemy mieć kawałki dyni a zupa będzie rzadsza.
Krok 5 - Jesienna gęsta zupa gulaszowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 25.11.2014 12:19
o tej porze roku szczególnie lubię takie zupy
gosia56 25.11.2014 09:29
na pewno pyszna zupa;)
gusia1000 25.11.2014 01:23
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak