Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300 gram
drożdże świeże 15 gram
cukier 60 gram
jajko 2 sztuki
mleko 200 ml
masło 50 gram
sól 2 szczypty

dodatkowo

jabłka suszone 1 garść
rodzynki 50 gram

kruszonka

mąka 3 łyżeczki
masło 2 łyżeczki
orzechy włoskie 2 łyżki
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Suszone jabłka posiekać/pokruszyć na drobniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać. W miseczce wymieszać ok. 3 łyżeczki mąki, drożdże, 2 łyżeczki cukru z kilkoma łyżkami mleka, odstawić, aż rozczyn „zacznie pracować”. Do miski wsypać resztę mąki, cukru, sól i wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło oraz rozczyn.
Krok 1 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
2
Zagnieść ciasto stopniowo dolewając resztę mleka, w połowie ugniatania dodać suszone jabłka oraz rodzynki i połączyć je z ciastem. (Ciasto dzięki roztopionemu masłu po wyrobieniu będzie ładnie odchodzić od miski).
Krok 2 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
3
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny, aż wyrośnie.
Krok 3 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
4
Następnie wyrobić je podsypując lekko mąką raz jeszcze na stolnicy, podzielić na 3 złączone u góry wałeczki.
Krok 4 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
5
Z kawałków ciasta zapleść charakterystyczny dla chałki „warkocz”.
Krok 5 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
6
Przełożyć chałkę na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenie, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
7
W malakserze połączyć ze sobą składniki kruszonki, następnie posypać chałkę ok. 2-3 łyżeczkami kruszonki (resztę postanowiłam zamrozić).
Krok 7 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto
8
Chałkę piec ok. 30 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.
Krok 8 - Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.10.2014 20:39
Interesujący i apetyczny pomysł.
adelajda 02.10.2014 19:28
wygląda pysznie
noninka77 02.10.2014 19:20
Wspaniała :)
Grazyna0211 02.10.2014 19:06
lubię taką zwłaszcza z mlekiem
jasiek 02.10.2014 18:11
coś pysznego
patryska76 02.10.2014 16:43
Wygląda smakowicie :)
Jadwiga/Jaga85 02.10.2014 15:25
Pyszne jedzonko!
Renata9 02.10.2014 15:23
pyszna chałka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak