Jemeńskie chlebki z pikantną pastą z pora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • drożdże

    20 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • por

    1 szt
  • papryczka piri-piri

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • woda

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

  • oregano

  • woda

    350 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,następnie mieszamy składniki na ciasto. Gotowe ciasto wyrabiamy przez 10 min i zostawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na ok 30 min. Pora i cebulę kroimy, następnie wrzucamy je razem z czosnkiem i papryczką do miksera. Gdy wszystko będzie drobno posiekane, dodajemy wodę, aby uzyskać konsystencję pasty. Pastę przyprawiamy i odstawiamy na kilka chwil do przegryzienia. Ciasto dzielimy na ok 12 części, formujemy ja w kulki i rozwałkowujemy. Na każdy placuszek nakładamy ok 2 łyżki pasty. Chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 240 stopni na ok 8 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.10.2012 06:14
wyglądają bardzo apetycznie, a pora uwielbiam
treonina 12.10.2012 20:28
takie chlebki są strasznie syte, więc nie można ich zjeść za dużo ale za to są przepyszne!
Aleksandraa 12.10.2012 19:53
fajne :)
maciek7 12.10.2012 19:34
pycha
emeslive 12.10.2012 19:27
Fajne, dokładnie moje smaki. Przepis wart polecenia!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat