jednogarnkowy indyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonki indycze

    3 sztuki
  • ziemniaki

    1 kg
  • pomidory suszone w zalewie

    10-12 połówek
  • tymianek

  • sól

  • pieprz

  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj, osusz i natrzyj przyprawami. Odstaw na chwilę.
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę w piórka.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp przyprawami, pomidory, mięso, cebulę, pomidory i ziemniaki. Posyp znowu przyprawami, skrop olejem. Przykryj.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 90 minut.
lee-aa
Naszykuj sobie naczynie żaroodporne z przykrywką. Zamiast golonek z indyka możesz użyć innego mięso. Kurczak będzie się piekł znacznie krócej. Wieprzowina może potrzebować z 15-20 minut więcej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat