Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 60 dag
pierś z kurczaka 1 szt
marchew 2 średnia
ziemniaki 50 dag
cukinia 1 nieduża
śliwki węgierki 10 średnie
żółte śliwki 8 szt
suszone śliwki kalifornijskie 30 szt
pomidory 3 szt
olej rzepakowy
chili jalapeno kruszone
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
boczek 30 surowy bez kości
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami

Kroki postępowania

1
Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptą solą. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.
Krok 1 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
2
Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.
Krok 2 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
3
Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki (jeśli cukinia jest młoda, możemy ją w całości pokroić w talarki). Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami.
Krok 3 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
4
Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 11.10.2012 20:44
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak