Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • marchew

    2 średnia
  • ziemniaki

    50 dag
  • cukinia

    1 nieduża
  • śliwki węgierki

    10 średnie
  • żółte śliwki

    8 szt
  • suszone śliwki kalifornijskie

    30 szt
  • pomidory

    3 szt
  • olej rzepakowy

  • chili jalapeno kruszone

  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • boczek

    30 surowy bez kości
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptą solą. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.
Krok 2 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.
Krok 3 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki (jeśli cukinia jest młoda, możemy ją w całości pokroić w talarki). Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami.
Krok 4 - Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami foto
Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 11.10.2012 20:44
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat