Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna typ 650 5 łyżki
woda letnia 200 ml.
zakwas żytni 2 łyżki

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 400 gram
woda letnia 300 ml.
sól 1,5 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczki
mąka żytnia 50 gram

Porada

Chleb kroimy ostudzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na 12 godzin,przykrywamy gazą.Do miski wsypujemy obie mąki,sól,cukier,czarnuszkę,wodę i cały zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto.Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem,ciasto musimy odgazować i pozostawiamy na 2 godziny.Po upływie 2 godzin ciasto musimy odgazować i pozostawić na 30 minut,czynność powtarzamy dwukrotnie.ciasto zagniatamy i przekładamy do formy(31x12 cm.) wysmarowanej olejem.Pozostawiamy na 2-2,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 29.06.2015 11:27
wygląda bardzo apetycznie ..czarnuszka super dodatek
Maridka19 29.06.2015 09:23
Pyszny domowy chlebek :)
Motorek 29.06.2015 09:08
domowy najlepszy
Malinka 29.06.2015 07:48
Bardzo lubię pieczywo z czarnuszką :)
Anna133 29.06.2015 07:41
zapowiada się pyszne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak