"JASKÓŁCZE GNIAZDO"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    250 g
  • szynka

    150 g
  • jajko

    3 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    2 łyzeczki
  • cielęcina bez kości

    250 z udźca
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Mięso opłukać. Cielęcinę pokroić w grube plastry w poprzek włókien mięsnych, rozbić młotkiem do mięsa, posolić. Mięso wołowe przepuścić przez maszynkę, posolić dodać pieprz , dobrze wyrobić masę mięsną. Na rozbity płat cielęciny nałożyć masę mięsną, następnie ułożyć plastry szynki, ugotowane jajko, zawinąć tak, aby jajo było w środku, zawiązać nitką, ułożyć na posmarowanej olejem folii, zawinąć piec w gorącym piekarniku około 40 minut, skrapiając wodą. Gdy mięso miękkie, zdjąć folię i nitkę, przekroić ostrym nożem wzdłuż ( otrzymamy 2 porcje). Podawać z ziemniakami i zielona sałatą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marko 26.04.2012 14:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat