JASKÓŁCZE GNIAZDA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    1,5 kg
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • bulion drobiowy

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1-2 szt
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do zagęszczenia
  • jajko ugotowane na twardo

    1 na każdy kotlet
  • ryż

    1 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w bulionie i osączyć
Mięso połączyć ze wszystkimi składnikami, doprawić do smaku, zagęścić bułką tartą, formować placuszki, nakładać po 1 jajku i uformować kotlet.
Panierować w bułce tartej i usmażyć a potem poddusić w garnku ułożone na wkładce.Panierkę można pominąć, ja tym razem nie panierowałam.
Na dno garnka wlać trochę wody, dodać 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, wówczas podczas duszenia kotlety przejmą aromat z wody.
Gdy wolimy chrupiący wierzch a kotlety panierujemy w bułce,wówczas zamiast dusić je na parze po usmażeniu należy jeszcze dopiec w piekarniku.
Zamiast jajek można użyć inne dodatki np: przesmażone pieczarki z cebulką lub ser Feta czy Mozarella albo ser żółty:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.03.2014 00:11
Fajnie wyglądają w przekroju.
Magda24 24.02.2014 16:01
smaczne kotlety
adelajda 24.02.2014 15:59
lubię takie mielone :)
Stenka 24.02.2014 15:58
ładnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat