Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JASKÓŁCZE GNIAZDA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 1,5 kg
bułka czerstwa 1 szt
bulion drobiowy 1 szklanka
cebula 1 szt
jajko 1-2 szt
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do zagęszczenia
jajko ugotowane na twardo 1 na każdy kotlet
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: JASKÓŁCZE GNIAZDA

Bułkę namoczyć w bulionie i osączyć
Mięso połączyć ze wszystkimi składnikami, doprawić do smaku, zagęścić bułką tartą, formować placuszki, nakładać po 1 jajku i uformować kotlet.
Panierować w bułce tartej i usmażyć a potem poddusić w garnku ułożone na wkładce.Panierkę można pominąć, ja tym razem nie panierowałam.
Na dno garnka wlać trochę wody, dodać 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, wówczas podczas duszenia kotlety przejmą aromat z wody.
Gdy wolimy chrupiący wierzch a kotlety panierujemy w bułce,wówczas zamiast dusić je na parze po usmażeniu należy jeszcze dopiec w piekarniku.
Zamiast jajek można użyć inne dodatki np: przesmażone pieczarki z cebulką lub ser Feta czy Mozarella albo ser żółty:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.03.2014 00:11
Fajnie wyglądają w przekroju.
Magda24 24.02.2014 16:01
smaczne kotlety
adelajda 24.02.2014 15:59
lubię takie mielone :)
Stenka 24.02.2014 15:58
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak