Jaskółcze gniazda

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • pieczarki

    1/2 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek marynowany Smak

    4 ząbki
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaskółcze gniazda foto
1 cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na patelni, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i jeszcze razem smażyć, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek marynowany Smak drobno pokrojony, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa mielonego formować kotleciki, rozpłaszczyć , na środek dać po troszeczkę pieczarek i zrobić okrągłe pulpety czyli jaskółcze gniazda.
Krok 2 - Jaskółcze gniazda foto
Pulpety obtoczyć w bułce tartej i troszeczkę podsmażyć.
Krok 3 - Jaskółcze gniazda foto
Podsmażone pulpety ułożyć na formie, podlać wodą i olejem i piec jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
Krok 4 - Jaskółcze gniazda foto
Jak się upieką to wyciągnąć z formy i odsączyć z tłuszczu.
Krok 5 - Jaskółcze gniazda foto
Jaskółcze gniazda najlepiej smakują z sosem pieczarkowym i dowolną surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
teresa18 02.02.2013 15:30
fajne kotleciki z piekarnika
Pietruszka 02.02.2013 15:17
ładnie wyglądają
Monika58 02.02.2013 15:06
dobre
marcia7 02.02.2013 15:03
dobra nazwa
babajaga1969 02.02.2013 15:01
pyszne :)
Anna133 02.02.2013 15:00
oj dawno nie robiłam :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat