Jarzyny w beszamelu

Jarzyny w beszamelu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • marchew

    6 szt
  • olej

  • masło

    2 łyż
  • mąka

    2 łyż
  • mleko

    1/2 litra
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, umyj, odetnij zgrubiałą końcówkę łodygi. Podziel na różyczki. Łodygę pokrój na małe kawałki. Całość włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Gotuj z dodatkiem szczypty soli oraz odrobiny cukru ok 10 min. Cukinię umyj, odetnij końcówkę, pokrój w plasterki razem ze skórką. Marchew oczyść, opłucz pod bierzącą wodą. Osusz je, pokrój w plasterki, wrzuć do garnka, w którym gotuje się kalafior. Gotuj jeszcze 5-8 min. Wyjmij warzywa i osącz na sicie. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżek oleju, wrzuć cukinię, oprósz ją solą i białym pieprzem,smaż krótko na średnim ogniu. Dodaj kalafiora i marchewkę. Smaż jeszcze 3-5 minut. Zdejmin z ognia, przykryj i trzymaj w cieple. Przygotuj beszamel. Masło roztop w rondelku, mieszając dodawaj stopniowo mąkę, powoli wlewaj mleko i mieszaj dalej doprowadź sos do wrzenia. Beszamel dopraw galką muszkatułową, solą i białym pieprzen, polej ciepłe warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat