Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowe carpaccio

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek sałatkowy
pestki dyni 2 łyżki
marchew 2-3 szt (młoda)
rzodkiewki 5 szt
kalarepka młoda 1 szt
dymki ze szczypiorkiem
ocet winny 4 łyżki
miód płynny 1 łyżeczka
olej z pestek dyni 2 łyżki
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowe carpaccio

Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem.
Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki.
Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone cześci cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki.
Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju.
Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni.
Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.02.2015 17:23
piękne, zdrowe, kolorowe
Aleksandra/Olcia 19.02.2015 15:03
pięknie podane
Aleksandra/Olcia 19.02.2015 15:02
pięknie podane
Kluska_87 19.02.2015 13:18
smakowicie wygląda ciekawe jak smakuje
kloruś 19.02.2015 13:04
chętnie bym się poczęstowała! wygląda apetycznie!
jasiek 19.02.2015 12:12
ciekawie wygląda
erym 19.02.2015 12:02
samo zdrowie i jeszcze cudnie wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak