Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
papryczka chili 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy mały kawałek
bulion warzywny 1,5 l
ziemniaki 3 sztuki
kalarepka młoda 1/2 sztuki
kapusta młoda 1/2 małej główki
cukinia 10 dkg
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Kroki postępowania

1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.
Krok 1 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.
Krok 2 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
3
Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
4
Cebulę, czosnek i chili zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
5
Do tego dodać marchewkę i seler, chwilę razem podsmażać.
Krok 5 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
6
Do warzyw w garnku wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 6 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
7
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalarepkę obrać i również pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.
Krok 7 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
8
Warzywa dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 8 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
9
Cukinię umyć. Cukinię i pieczoną paprykę pokroić w kostkę.
Krok 9 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
10
Cukinię i paprykę dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie.
Krok 10 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto
11
Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 11 - Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 06.08.2015 22:54
Pyszna zupa, zjadłabym.
marcia7 31.07.2015 19:11
takiej wersji nie znałam
Motorek 31.07.2015 15:40
smaczna zupka
jagoda5913 31.07.2015 15:29
uwielbiam takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak