Jarzynowa polanka z pieczarkami

Jarzynowa polanka z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1/2 szt
  • ziemniaki

    1 szt - duży
  • jajko

    2 szt
  • ogórki konserwowe

    2 szt
  • kukurydza konserwowa

    3-4 łyżki
  • groszek konserwowy

    3-4 łyżki
  • majonez tradycyjny

    1 łyżka
  • Chrzan śmietankowy Smak

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • pieczarki marynowane

  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jarzynowa polanka z pieczarkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy na miękko w mundurkach. Obieramy i kroimy w ostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydze i groszek – mieszamy.
Krok 2 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem
Krok 3 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Całość mieszamy do połączenia się składników.
Krok 4 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nóżkami.
Krok 5 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Pieczarki marynowane oprószamy posiekana natką pietruszki.
Krok 6 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Nakładamy na wierzch sałatkę, dokładnie wygładzając - delikatnie dociskając.
Krok 7 - Jarzynowa polanka z pieczarkami foto
Obracamy sałatkę na półmisek lub talerzyk i ściągamy obręcz (pieczarki mają być u góry!)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Wiesława1 24.03.2015 08:32
świetny pomysł
pajbek 23.03.2015 19:58
coś dla mnie :-)
Jadwiga/Jaga85 23.03.2015 19:51
Super podana sałatka
fotoviderek 23.03.2015 19:40
Świetne danie :)
wyattearp 23.03.2015 19:39
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat