Jarzynka z buraków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    5 szt
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

  • cukier

  • kwasek cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane buraki ścieramy na grubsze wiórki.
W kubku rozcieramy łyżeczkę mąki z łyżeczką masła, zgarniamy buraki do niewielkiego rondla, zagotowujemy je. Dużą łyżkę gorących buraków wkładamy do kubka z zaprawą, mieszamy starannie, a później wykładamy zawartość kubka do rondla i mieszamy z resztą buraków.
Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, sól do smaku i tyle soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, żeby buraczki nabrały wyrazistego smaku.
Mieszając gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy do klopsów, kotletów mielonych, bitek, pieczeni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 13.02.2014 08:04
smakowita propozycja
Łukasz15 05.01.2014 09:53
Bardzo dobra
wiola333 05.02.2013 14:45
mniam
wiola333 17.01.2013 09:40
mniam
Norgiusz 03.11.2012 18:07
super
Norgiusz 03.11.2012 18:07
super
Katarzyna59 29.04.2012 09:44
super
Tika4444 29.01.2012 12:37
przepyszne buraczki
Tika4444 29.01.2012 12:37
przepyszne buraczki
Wafelek2601 18.01.2012 00:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat