Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzyna z ogórków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kilogram
boczek wędzony 100 gramów
cebule 2 sztuki
olej 1 łyżka
mąka 1 łyżka
kwaśna śmietana 300 mililitrów
koperek świeży 1 pęczek
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyna z ogórków

Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca.

Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz, dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się szkliste.

Jarzynę w garnku posypałem mąką i dokładnie wymieszałem. Rozprowadziłem śmietanę, podgrzałem. Powoli dusiłem na małym ogniu w odkrytym garnku.

Koper umyłem i posiekałem. Tuż przed podaniem jarzynę doprawiłem octem i cukrem, posypałem koprem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak