Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarskie risotto z sosem grzybowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na risotto:

ryż 1/2 szklanki
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
por 1 szt.
seler 1 szt.
pieczarki 5 szt.
groszek konserwowy 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
zielenina

Składniki sosu

kurki 1/2 szklanki
cebula biała 1 szt
mąka pszenna 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ogórek kiszony 1 szt
wędzonka 5 dag
bulion 1 szklanka
wino czerwone wytrawne 1/4 szklanki
sól
cukier do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
musztarda do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jarskie risotto z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ryż wypłukać, wsypać do 2 litrów wrzącej osolonej wody z dodatkiem ½ łyżki masła, ugotować na półmiękko i odcedzić.
Krok 1 - Jarskie risotto z sosem grzybowym foto
2
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w zapałkę i poddusić na maśle ( ½ łyżki) bez groszku. Cały czas mieszając podlewać wodą i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Krok 2 - Jarskie risotto z sosem grzybowym foto
3
Następnie wsypać ryż i całość dusić do momentu aż ryż będzie miękki. Nakładać dekoracyjnie (najlepiej z filiżanek) na półmisek, polać sosem grzybowym i posypać zieleniną
Krok 3 - Jarskie risotto z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak